Günümüzde ülkeler, ancak bilim ve teknolojinin geliştirilmesi ve inovasyona (yeniliklere, yenilenmeye) yönelik çalışmalar ile ilerlemekte, gelişmişlik yarışında diğer ülkelerin önüne geçebilmektedirler. Alanı ile ilgili gelişmeleri bir yıl süresince izlemeyen mühendislerin bilgi birikimleri, önemli ölçüde erozyona uğramakta, hatta yarı yarıya azaldığı biçiminde de ifade edilebilmektedir.
Klasik eğitim-öğretim uygulamaları hızlı bilgi artışı nedeniyle, bilgilerin hızla eskimesi sonucunu doğurmakta ve ihtiyaca cevap vermekten uzaklaşmaktadır. Bu nedenle üretim süreçlerinde yer alan bileşenlerin kendilerini sürekli yenilemeleri ve geliştirmeleri zorunlu hale gelmiştir. Odamız bu gereklilik doğrultusunda, üyelerimizin meslek alanlarındaki gereksinimlerini ve taleplerini dikkate alarak, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında ve toplumsal gereksinimleri de gözeterek 2003 yılında MİSEM‘i kurmuş, faaliyetlerini her dönem daha üst noktalara taşımak için yoğun bir özveri ile çalışmalarını sürdürmüştür.
Gelinen noktada örgütümüzün birimlerinde 45 değişik konuda toplam 1570 eğitim düzenlenmiş olup, bu eğitimlere toplam 27806 üyemiz katılmıştır. Tekil olarak 15000 üye eğitimlere katılmıştır (Temmuz 2013 itibariyle). Görüldüğü üzere MİSEM faaliyetleri daha büyük ivme kazanmış ve faaliyetleri yoğunlaşmıştır. Bu süreçte" MİSEM Uygulama Usul ve Esasları", "MİSEM Yönergesi" ve "Yapı Denetim Uygulama Usul ve Esasları"nı hazırlanarak bunların hayata geçirilmesini sağlanmıştır.
EMO Yönetim Kurulunca kabul edilen "MİSEM Uygulama Usul ve Esasları"nda da belirtildiği üzere MİSEM meslek içi eğitim alanını, Oda‘ya maddi kaynak yaratma faaliyeti olarak algılanmasına yönelik her türlü anlayışı reddetmiş, faaliyetlerini ve kriterlerini MİSEM etkinliğinin sürdürülebilirliği çerçevesinde kalması doğrultusunda oluşturmuştur.
üyelerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda; eğitimlerin çeşitlendirilmesi ve içeriği konusunda çalışmalar ayrı bir önem kazanmaktadır.
MİSEM eğitimlerine yönelik hazırlamış olduğumuz anketleri değerlendirdiğimizde üyelerimizin hemen hemen tamamının bu eğitimleri son derece yararlı gördüklerini tespit etmekteyiz. Eğitimler konusunda olumsuz görüş bildiren üyelerimizin oranı yüzde 1‘in çok altındadır. Ancak MİSEM faaliyetlerini yararlı görüp bazı eksikliklere işaret eden üyelerimizin görüşleri de bizler için oldukça önem kazanmış ve bu eksiklikleri gidermek adına dönem boyunca önemli mesafeler katedilmiştir. Eğitime katılan üyelerimizin önemli bir bölümü, eğitimlerin süresini kısa bulmakta, bu da MİSEM faaliyetlerinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda üyelerimizce ne kadar önemsendiğini göstermektedir.